Skip to main content
Top of the Page

Was het nu Change Management of Management of Change?

  • Ledencontent
  • Procesmanagement
  • Veranderen
Auteur: An Kint

Gepubliceerd op: November 22

Er heerst heel wat onzekerheid wanneer het aankomt op verandering. Dat begint al met onzekerheid over het gebruik van de juiste term. Want de ene gaat over de impact op het individu, de andere over de technische kant van verandering. Maar wat is wat? Wat houdt het in? En hoe moeten we ermee omgaan?

Als lid krijg je toegang tot het volledige artikel.

Management of Change versus Change Management: wat is verschil?

 

Je hoort vaak van mensen dat ze het wel hebben verstaan in tijden van verandering, maar is dat echt wel zo? Als men het over verandering heeft zijn er vaak twee termen die vaak aangehaald worden: 'Management of Change' en 'Change Management'. Heel kort uitgelegd: 

  Change Management is omgaan met de menselijke kant van verandering, het aanpassen van het menselijk gedrag binnen de organisatie. 

  Management of Change is omgaan met de technische zijde van verandering, vaak gezien in een productie- of industriële omgeving, maar zeker niet uitsluitend in deze omgeving.

 

Change Management

 

Er vinden dagelijks veranderingen plaats en hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, het vergt eveneens een aanpassing in het gedrag van individuen die ermee te maken krijgen. Wat er dan vaak optreedt is weerstand, wat logisch is, elke verandering is moeilijk. Slecht omgaan met de menselijke kant van verandering kan leiden tot het falen van projecten. 

Bij velen van onze leden is Change Management (CM) dan ook geen onbekende term. Spring je hier op een succesvolle manier mee om, dan kan je duurzame gedragsveranderingen teweeg brengen. De meeste CM processen bestaan uit volgende elementen :

  • Change Risk Analyse
  • Betrokken leiderschap
  • Communicatie
  • Training en Coaching
  • Beloning en Versterking

 

Management of Change

 

Effectief managen van de technische kant van verandering kan leiden tot succes, maar het tegendeel kan leiden tot rampzalige gevolgen. Maar wat houdt het in? 
Het gaat vaak over veranderingen aan het productieproces en de configuratie van de apparatuur (modificaties, wijzigingen of nieuwe middelen). Hoewel dat hier een heleboel standaarden rond bestaan, heeft niet elke organisatie een formeel proces om deze veranderingen op te volgen. 

Dat kan deels liggen aan de verwarring rond de term. Zo wordt er gesproken over change control, configuration change management en soms zelf change management. Nochtans is Management of Change (MOC) een gestructureerd proces dat gebruikt wordt om alle veranderingen aan apparatuur, ruwe materialen, processen en procedures op te volgen, alvorens de veranderingen geïmplementeerd worden om de impact en risico's die gepaard gaan met de verandering te evalueren. 
Een typisch MOC proces kan bestaan uit volgende elementen: 

  • Change Risk Analyse
  • Review en goedkeuring
  • Testen en validatie
  • Implementatie
  • Post-implementatie review
  • Documentatie (dit wordt vaak overgeslagen, maar is van belang om verandering te standaardiseren)

 

Veranderingen: hoe leg je ze vast en hoe ga je om met implementeren ?

Alvorens je aan Management of Change aan de slag gaat is het van belang om goed vast te leggen wat een verandering is. Dit document (met dank aan Xelyo lid, Bob Laurent, van Soudal) is een mooi voorbeeld van een checklist om je veranderingen in kaart te brengen. 

Begin de veranderingen ook niet te implementeren vooraleer de methode doorlopen is. Als je vermoed dat er soms tijdsdruk aan te pas komt, of dat de methode in sommige situaties te zwaar is, leg dit dan ook vast.  Collega's betrekken is een must om een breed perspectief te behouden.

Start je aan je Change Risk Analyse doe dat dan op alle vlakken die voor de organisatie belangrijk zijn: dat kan kost en veiligheid zijn, maar ook duurzaamheid, kwaliteit, milieu, gezondheid, … Sluit geen enkel risico uit omdat het onwaarschijnlijk is dat het zal gebeuren, je hebt meer last met onverwachte problemen op te lossen dan die vooraf vast te pakken

Vergeet niet om een effectiveness-check (meten en besluiten of de corrigerende actie het probleem al dan niet heeft geëlimineerd) uit te voeren, vooraleer je de verandering implementeert. 

 

Dank aan alle aanwezigen tijdens het Excellence Team Industrie die dit artikel mee hielpen waarmaken. Ben je ook benieuwd naar de opties van het netwerk? Ga dan zeker een kijkje nemen op onze 'netwerk pagina'. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief. 
Leden (met account) ontvangen onze communicatie automatisch. 
(Communicatievoorkeuren staan als lid van Xelyo in je account )

Hou me op de hoogte

Volg ons op

Back to Top